“Ongekend experiment op vmbo in Rijswijk: bewegen voor en tijdens de les”

Ongekend experiment op vmbo in Rijswijk: bewegen voor én tijdens de les

Een vmbo in Rijswijk denkt het antwoord gevonden te hebben

Auteur: Margreet Vermeulen, 7 mei 2017, 11:00

Een vmbo in Rijswijk doet een ongekend experiment met bewegen voor én tijdens de les om te onderzoeken of dat nu echt tot betere schoolprestaties leidt.

Zagen alle lessen er maar zo uit’, glundert Laila Gambo (13) wippend op een skippybal tijdens de rekenles. ‘Want ik haat stilzitten.’ Laila oefent de tafel van twaalf, in willekeurige volgorde, met een klasgenoot. Haar grote bos kroeshaar danst ritmisch op en neer: 24, 96, 48, 60, 108. ‘Sneller, sneller’, roept de leerkracht tegen de leerlingen die ballen overgooien, evenwichtsoefeningen doen of pedalen rondtrappen – terwijl ze hardop sommen maken.

Dit is duidelijk geen gewone vmbo-school. Het Stanislascollege in Rijswijk doet een ongekend experiment met bewegingslessen en een dagelijkse dosis extra sport op school, in de hoop de academische prestaties van de leerlingen op te krikken. Het project wordt geëvalueerd door wetenschappers van het VU medisch centrum in Amsterdam. ‘Als we hier duidelijke effecten kunnen aantonen, kan dat gigantische gevolgen krijgen’, verwacht bewegingswetenschapper en epidemioloog Amika Singh.

Lees verder…

SMART MOVES!“Ongekend experiment op vmbo in Rijswijk: bewegen voor en tijdens de les”