Meer bewegen op school: Leerlingen aan het woord!

SMART MOVES! Geen categorie

Meer bewegen op school? Leerlingen aan het woord!

‘Bewegen op school zou vanzelfsprekend moeten zijn’ – aldus de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. De raden roepen scholen op om leerlingen dagelijks twee keer een half uur te laten sporten en bewegen in het onderwijs. Wie op jonge leeftijd plezier ervaart in sporten en bewegen, ontwikkelt immers dikwijls een actieve leefstijl op latere leeftijd. Hiervoor adviseren ze scholen te werken met zogenaamde ‘beweegteams’, bestaande uit onder andere vakleerkrachten, buurtsportcoaches en trainers1.

Maar wat vinden leerlingen in het basisonderwijs eigenlijk van (meer) bewegen op school? Binnen het onderzoeksproject SMART MOVES! hebben wij kinderen uit groep 7 en 8 gevraagd naar hun voorkeuren en behoeften als het gaat om meer bewegen op school. Kinderen zijn enthousiast, hebben veel ideeën en noemen een aantal belangrijke voorwaarden waar leerkrachten en scholen volgens hen rekening mee dienen te houden. Bovenal geven ze aan dat ze het belangrijk vinden om zelf ook actief betrokken te worden, geef ze bijvoorbeeld een plekje in het ‘beweegteam’.

Benieuwd naar de ideeën van kinderen? Bekijk dan onderstaand filmpje en/of lees de samenvatting of het onderzoeksartikel!

 

 

Referentie

1 Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (2018). Rapport Plezier in bewegen.

SMART MOVES!Meer bewegen op school: Leerlingen aan het woord!