‘Zin in Bewegen?!’ van start!

SMART MOVES! Geen categorie

Nieuw project: Zin in Bewegen?!

Misschien herken je het wel, leerlingen die moeite hebben om langere tijd stil te zitten in de klas? Ze letten steeds minder goed op, maar door even te bewegen krijg je ze weer bij de les! Uit onderzoek van SMART MOVES! blijkt dat veel leerkrachten ervaren dat een groot deel van de jongeren regelmatig behoefte heeft om even te bewegen. Bewegen in of tussen de lessen door kan een fijne afwisseling zijn en onderzoek wijst uit dat bewegen mogelijk ook een positieve invloed heeft op cognitieve vaardigheden en leerprestaties.

Wat willen de leerlingen?
Maar hoe denken leerlingen over bewegen in de klas? Hebben zij daadwerkelijk behoefte aan meer bewegen tijdens de schooldag of blijven ze liever doorwerken als ze lekker in de lesstof zitten?

Op veel scholen worden tegenwoordig beweegprogramma’s opgezet, sommigen van deze programma’s hebben als doel het verbeteren van de aandacht en concentratie. Er bestaan allerlei vormen van beweegbreaks voor in de klas, of programma’s waarbij bewegen gekoppeld wordt aan de lesstof. Deze beweegprogramma’s worden ontworpen voor de leerling, maar de mening van de leerling is bij het ontwerp van deze programma’s vaak niet meegenomen. Tot nu toe weten we nog niet goed wat de beweegbehoefte van leerlingen is en hoe leerlingen zelf deze (actieve) onderbreking het liefst ingevuld zouden zien. Pas als we goed weten wat zij willen, kunnen we iets ontwikkelen en aanbieden dat past bij hun behoeftes.

Als leerlingen programma’s als leuk ervaren, kunnen zij de aanjager zijn van het dagelijks beweegmoment.¬† Met het project¬† ‘Zin in Bewegen?!’ willen we ons juist daar op richten: Op welke momenten van de schooldag willen leerlingen graag bewegen? Wat willen ze dan doen en wat hebben ze daarvoor nodig?

 

SMART MOVES!‘Zin in Bewegen?!’ van start!